Vechi de cinci milenii.
Lumînările au o istorie veche, fiind folosite încă din anul 3.000 î.Hr. de către egipteni pentru iluminat, dar şi în ritualuri religioase. La popoarele antice, lumînarea nu lipsea de pe niciun altar, fiind considerată sacră. Era confecţionată din grăsime şi ulei organic, papură sau stuf, rapiţă şi răşină. Pînă la descoperirea electricităţii, a fost principala modalitate de iluminare a încăperilor.
În Evul Mediu, în Franţa erau folosite lumînări aduse din Asia, cu esenţe de ylang-ylang, iasomie şi pachuli, însă acestea erau un privilegiu strict al caselor regale. În timp, lumînările parfumate au devenit obiecte de decor, conferind căminelor o atmosferă mai caldă, mai primitoare. Ele însoţesc şi terapiile alternative. Olanda consumă anual 3,3 kg lumînări decorative aromate, pe cap de locuitor, Norvegia 3 kg, iar Suedia 2,5 kg. În creştinism, lumînarea nu este parfumată, ci curată, căci simbolizează lumina pe care Iisus a adus-o în lume odată cu venirea Lui.
Ultimul trend in materie de decoratiuni este acela de lumanari aromate sculptate, cuprinzand modele din cele mai diferite: de la brazi, oameni de zapada si Mos Craciun la ormanente florale si globuri stralucitoare.
Un plus al acestor lumanari decorative aromate este acela de a fi singurele ornamente care dupa trecerea perioadei specifice mai pot fi utilizate. Coloristica specifica la lumanari de Craciun include rosu, auriu, alb si verde, alaturarea culorilor provenind din cultura celtica.
In aromaterapie sunt folosite si lumanari aromate care o data cu camera iti lumineaza si viata. Ca si esentele sau uleiurile aromate, lumanari aromate sunt puse pe categorii in functie de rolul lor in aromaterapie.
Exista lumanari aromate folosite pentru meditatii (cele care contin esente de patchouli si tamaie), pentru relaxare (cele care contin lavanda si mandarina), pentru liniste, seninatate (cele care contin lavanda si ylang-ylan), pentru vitalitate (cele care contin esente de eucalipt si menta) si lumanari aromate care elibereaza.
Комментариев нет:
Отправить комментарий